Zuidelijk Oranje Zandoogje

Zuidelijk Oranje Zandoogje / Pyronia cecilia

Het Zuidelijk Oranje Zandoogje (Pyronia cecilia) is een dagvlinder uit de familie van de Nymphalidae, de vossen, parelmoervlinders en weerschijnvlinders, onderfamilie Satyrinae.

Zuidelijk Oranje Zandoogje - Pyronia cecilia Portugal
Zuidelijk Oranje Zandoogje – Pyronia cecilia

De vlinder lijkt veel op het oranje zandoogje, maar heeft in tegenstelling tot die vlinder geen oogvlekjes op de onderzijde van de vleugels. De tekening van de onderzijde van de vleugels van het Spaans oranje zandoogje wijkt nog sterker af.

De soort komt voor in het Middellandse Zeegebied. De vlinder vliegt tot hoogtes van 2000 meter boven zeeniveau op grazige hellingen, in open struweel en soms op open plekken in het bos. Als waardplanten worden grassen gebruikt, waarschijnlijk met name ruwe smele. Precies is dit echter niet bekend. De soort vliegt van mei tot september in een of twee jaarlijkse generaties. De rups overwintert.

 

Vlinders en Rupsen kijken tijdens uw vakantie op Monte Horizonte in de Alentejo regio van Portugal. Natuurvakantie midden in de natuur van Zuid Europa. Ideaal voor het fotograferen van Vlinders en Rupsen en natuurfotografie in het algemeen.