Hoornaar

Hoornaar / Vespa crabro

De Hoornaar (Vespa crabro) is een vliesvleugelig insect uit de familie plooivleugelwespen (Vespidae). De Hoornaar behoort tot de echte wespen of papierwespen (Vespinae) en is een van de bekendere soorten wespen in Europa.

De Hoornaar kan tot 3,5 centimeter lang worden en is hiermee de grootste wespachtige van België en Nederland. Daarnaast komt de wesp voor in delen van Azië en is door de mens uitgezet in Noord-Amerika. Behalve door indrukwekkende afmetingen valt de Hoornaar op door zijn roodbruine kop en borststuk en het duidelijk hoorbare, zoemende vlieggeluid. De soort komt niet in grote aantallen voor in België en Nederland, maar is ook weer geen zeldzaamheid. De Hoornaar is vooral aan te treffen in het oosten van Nederland. De Hoornaar wordt meer dan twee keer zo groot als de meeste andere wespen zoals die uit het geslacht Vespula. Ondanks de indrukwekkende lichaamsgrootte en het luide gezoem is de Hoornaar beduidend minder agressief in vergelijking met andere wespen.

De steek van de Hoornaar is pijnlijker dan de steek van een honingbij maar het gif is minder krachtig. Hoornaars gebruiken het gif om insecten te doden die zij vervolgens met de kaken vermalen tot een papje en aan de larven voeren. De larven geven op hun beurt een zoete vloeistof af aan de werksters die de suikers gebruiken als brandstof om te kunnen vliegen en zo nog meer insecten te vangen.

Het nest wordt gemaakt van cellulosevezels die van bomen worden geknaagd. Het nest is bolvormig en bestaat uit meerdere raten. In het nest van de Hoornaar is geen honing aanwezig zoals bij de ver verwante honingbij het geval is.

Vroeger werden verschillende soorten erkend zoals de Duitse Hoornaar (Vespa germanica), de middelste Hoornaar (Vespa media) en de grote Hoornaar (Vespa crabro). Deze drie worden tegenwoordig als ondersoorten van de Hoornaar Vespa crabro gezien, al wordt in veel literatuur nog de oude situatie vermeld.

 

Insecten kijken tijdens uw vakantie op Monte Horizonte in de Alentejo regio van Portugal. Natuurvakantie midden in de natuur van Zuid Europa. Ideaal voor het fotograferen van insecten en natuurfotografie in het algemeen.