Kolibrievlinder

Kolibrievlinder / Macroglossum stellatarum

De Kolibrievlinder (Macroglossum stellatarum) is een voornamelijk dagactieve nachtvlinder uit de familie pijlstaarten (Sphingidae).

Kolibrievlinder - Macroglossum stellatarum Portugal
Kolibrievlinder – Macroglossum stellatarum

De Kolibrievlinder is te herkennen aan de grijze tot bruine voorvleugels met twee van elkaar af gelegen donkerbruine, dunne en enigszins grillige strepen aan de bovenzijde. De achtervleugels hebben een oranje kleur aan de bovenzijde. De spanwijdte (of vlucht) van de vleugels is ongeveer 5 centimeter.

De vlinder komt voor in zuidelijk Europa en noordelijk Afrika. Het is een zeer snelle soort, de Kolibrievlinder is een van de bekendste trekvlinders. In de zomer vliegen grote aantallen Kolibrievlinders naar het noorden en westen van Europa en ‘s winters trekken de vlinders naar zuidelijkere delen van Afrika. De vlinder wordt jaarlijks ook in BelgiĆ« en Nederland aangetroffen. Het verspreidingsgebied van de soort strekt zich uit tot in noordelijk ScandinaviĆ«. De vlinder wordt beschouwd als een algemeen voorkomende en talrijke soort die niet wordt bedreigd.

De waardplanten van de rupsen bestaan voornamelijk uit walstro (Galium) en meekrap (Rubia tinctorum), maar ook andere planten worden gegeten. De rupsen worden tot 4,5 centimeter lang en zijn groen met witte en gele lengtestrepen. De volwassen vlinders zuigen nectar uit bloemen van plantensoorten uit verschillende plantenfamilies. De Kolibrievlinder is overdag actief maar kan ook in de schemering en ‘s nachts vliegend worden aangetroffen.

 

Vlinders en Rupsen kijken tijdens uw vakantie op Monte Horizonte in de Alentejo regio van Portugal. Natuurvakantie midden in de natuur van Zuid Europa. Ideaal voor het fotograferen van Vlinders en Rupsen en natuurfotografie in het algemeen.