Tijgerblauwtje

Tijgerblauwtje / Lampides boeticus

Het Tijgerblauwtje (Lampides boeticus) is een dagvlinder uit de familie Lycaenidae, de kleine pages, vuurvlinders en blauwtjes.

De vlinder heeft een spanwijdte tussen de 25 en 35 millimeter. De vleugels van het mannetje zijn violetblauw en aan de onderzijde grijsbruin met als bij het vrouwtje. De bovenzijde van de vleugels van het vrouwtje zijn bruin met een blauwe vleugelaanzet. Het Tijgerblauwtje wordt gekenmerkt door de staarten aan de achtervleugels en de ogen op boven- en onderzijde van de achtervleugels.

Waardplant van de rupsen is met name de blazenstruik, erwt en boon, de rupsen voeden zich met rijpende zaden. Ze kunnen dan ook in bonenkwekerijen plagen veroorzaken.

De vliegtijd van het Tijgerblauwtje loopt van februari tot en met oktober. De vlinder komt in de gematigde streken over de hele wereld voor, in Nederland en Belgi├ź slechts zeer zelden als trekvlinder aangetroffen. Het Tijgerblauwtje wordt ook als adventief gevonden bij ge├»mporteerde zuidvruchten en groenten, zo is hij in supermarkten zowel als rups als ook als imago aangetroffen.

 

 

Vlinders en Rupsen kijken tijdens uw vakantie op Monte Horizonte in de Alentejo regio van Portugal. Natuurvakantie midden in de natuur van Zuid Europa. Ideaal voor het fotograferen van Vlinders en Rupsen en natuurfotografie in het algemeen.