Moors Bruin Blauwtje

Moors Bruin Blauwtje / Aricia cramera

Het Moors Bruin Blauwtje (Aricia cramera), soms geplaatst in het geslacht Plebejus) is een dagvlinder uit de familie van de Lycaenidae, het kleine pages, vuurvlinders en blauwtjes.

Moors Bruin Blauwtje - Aricia cramera Portugal
Moors Bruin Blauwtje – Aricia cramera

De spanwijdte bedraagt 26 tot 30 millimeter. De bovenzijde van de vleugels is bruin, met langs de rand duidelijk afgezette oranje vlekken.

De soort komt voor in Spanje, Portugal, Italië (op Sardinië) en het westen van Noord-Afrika, inclusief de Canarische Eilanden. Er vliegen twee à drie jaarlijkse generaties van mei tot september.

Als waardplanten gebruikt het Moors Bruin Blauwtje vooral Geranium (ooievaarsbek) en Erodium (reigersbek), maar ook Centaurea (centaurie), Helianthemum (zonneroosje) en een aantal planten uit de vlinderbloemenfamilie. De soort overwintert als rups. De rups wordt door mieren verzorgd.

 

Vlinders en Rupsen kijken tijdens uw vakantie op Monte Horizonte in de Alentejo regio van Portugal. Natuurvakantie midden in de natuur van Zuid Europa. Ideaal voor het fotograferen van Vlinders en Rupsen en natuurfotografie in het algemeen.