Bruin Zandoogje

Bruin Zandoogje / Maniola jurtina

Het Bruin Zandoogje (Maniola jurtina) is een dagvlinder uit de subfamilie Satyrinae, de Zandoogjes en erebia’s.

Bruin Zandoogje - Maniola jurtina
Bruin Zandoogje – Maniola jurtina

Het Bruin Zandogje heeft een voorvleugellengte van 21 tot 28 millimeter. Het vrouwtje is iets groter dan het mannetje. Bij het mannetje is de bovenkant van de vleugels bruin. In de vleugelpunt van de voorvleugel bevindt zich een zwarte “oogvlek”. Bij het vrouwtje bevindt zich op de voorvleugel een oranje veld, en heeft de oogvlek meestal een witte kern. Verwarring met het Oranje Zandoogje is mogelijk, maar bij het vrouwtje van het bruin zandoogje zit geen oranje op de achtervleugel, of heel weinig, terwijl bij het oranje zandoogje de achtervleugel oranje met een bruine rand is.

De achterrand van de achtervleugel is gekarteld.

De onderkant van de achtervleugel is lichtbruin, de buitenste helft is meestal wat lichter van kleur. In dit wittige veld bevinden zich enkele kleine zwarte soms oranje omrande vlekjes. Bij het oranje zandoogje is de onderzijde van de achtervleugel duidelijk contrastrijker. De bovenvleugel is oranje met een bruine rand, en in de vleugelpunt een zwarte oogvlek met een of soms twee witte puntjes.

Het Bruin Zandoogje komt voor in het West-Palearctisch gebied. De vlinder komt niet voor in Midden- en Noord-Scandinavië. De vlinder geeft de voorkeur aan matig voedselrijk grasland als leefgebied. In Nederland en België is de soort zeer algemeen.

Vlinders en Rupsen kijken tijdens uw vakantie op Monte Horizonte in de Alentejo regio van Portugal. Natuurvakantie midden in de natuur van Zuid Europa. Ideaal voor het fotograferen van Vlinders en Rupsen en natuurfotografie in het algemeen.